В началото на 40-те години едно много специално пиле влиза в

...
В началото на 40-те години едно много специално пиле влиза в
Коментари Харесай

Невероятната история за пилето, което живее без глава повече от година

В началото на 40-те години едно доста особено пиле влиза в аналите на историята на птицевъдството: Майк, чудотворната птица, която отхвърля да почине, откакто е обезглавена.

Майк счупва невероятния връх като най-дълго оживялото пиле без глава, откакто съумява да живее цели 18 месеца. Невероятната история на Майк стартира на 10 септември 1945 година във фермата на Лойд и Клара Олсън във Фрута, Колорадо.

" През 40-те доста фермери допълваха дажбите си с продажба на яйца, мляко, пиле и консервиране на храна ", разказва формалната страница на Майк. " Семейство Олсън не беше по-различно и приготвяше партида от 40-50 пилета за пазара. Лойд режеше глави, а Клара скубеше и почистваше пилетата. "
 Дона Джийн Уайлд и нейният връх на Гинес за най-дълго арестуван планк
Когато една баба на 58 годнии счупи международния връх за планк

Тя има 12 внуци и е към момента в страхотна форма

Майк е едно от многото мъжки пилета от порода виандот, които обикалят в двора на фермата и - както се оказа - няма желание да става ничия вечеря, тъй като макар отрязаната глава, животното живее повече от година.

Въпреки че е много обикновено пилетата да тичат в близост няколко минути, откакто са обезглавени, Майк продължава да е много жив часове след опита за ликвидиране. Изумената двойка оставя животното на предната веранда през нощта, мислейки, че ще го намерят мъртво, когато станат, само че за тяхна изненада на сутринта Майк е все още жив.

Това е единствено началото на невероятното пътешестване на  " Чудотворният Майк " из Щатите. Продуцент на име Хоуп Уейд изследва Майк и предизвиква двойката да занесе птицата в университета на Юта, с цел да се разкрие мистерията на пилето без глава и по какъв начин по този начин продължава да живее.

Както се оказа, когато Олсън замахва с брадвата, той по нехайство съумява да пощади частта от мозъка на Майк, виновна за съществени функционалности като дишане и храносмилане. Според BBC и доктор Том Смълдърс, специиалист по еволюционна неврология в университета в Нюкасъл, оцеляването на Майк не е толкоз мъчно за пояснение.

Mike the headless chicken was no different from any other chicken, except that he lived for 18 months after his head has been cut off.
— THE G•O•A•T  (@OfficialUdiBoy)
" Мозъкът е съсредоточен най-много в задната част на черепа, зад очите на пилето ", оповестява специалистът пред BBC.

Докладите демонстрират, че клюнът, лицето, очите и ухото на Майк са били отстранени с удара с секира. Но Смълдърс пресмята, че до 80% от неговия мозък по маса и съвсем всичко, което управлява тялото на пилето, в това число сърдечната периодичност, дишането, глада и храносмилането, са останали недокоснати.
 Колко дълго една птица може да лети без да кацне
Колко (изумително) дълго една птица може да лети без да кацне

Черните бързолети демонстрират забележителни резултати

След удара с брадвата се образува кръвна бучка, която му пречи да кърви до гибел - щастливо стичане на събитията, което основава съвършената обстановка Майк да оцелее. Въпреки че това е съвсем неповторимо събитие, съвпадението сред щастливия удар и бързия кръвен съсирек позволава на Майк да оцелее след другояче смъртоносната рана.

След тази преживелица и въпросното знамение, Олсън стартират да поставят грижи за пилето, като внимателно дават на животното вода и течна храна посредством капкомер. За благосъстоянието на Майк също е извънредно значимо да се почисти слузта от гърлото му. Операцията е осъществявана редовно с помощта на спринцовка.

Благодарение на малко евентуалното си оцеляване, Майк се трансформира в сензация: историята му е показана във вестниците по целия свят и е приета за най-дълго оживялото безглаво пиле в историята. Олсън потегля на турне в Съединени американски щати с Майк, а животното се трансформира в същинска атракция, снимано от списания от калибъра на Time and Life.

Популярността на Майк продължава да пораства. Според Wikipedia, неповторимият домакински любим, трансформирал се в звезда, е оценен на 10 000  тогава, което е еквивалент на 131 100 през 2022 година
 Снимка 660800

Птицата за жалост прекарва една съдбовна нощ в мотел във Финикс, Аризона. В нощта на 17 март 1947 година Олсън се разсънва от звуците на давеща се птица (вероятно от слузта), само че не съумява да работи в точния момент, с цел да избави бедното пиле.
 Колко години в действителност живеят кокошките
Колко години в действителност живеят кокошките

Изненадващо доста

И до през днешния ден, в памет на любопитния случай с птицата без глава, всяка първа седмица на юни във Фрута, Колорадо, се организира " Ден на безглавото пиле Майк ". Тъй като историята на Майк продължава да учудва, безспорно върхът му ще остане едно от най-странните заглавия в историята на Световните върхове на Гинес.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР